vrijdag 24 december 2010

Saba bank bijzonder gebied in Nederlandse tuin

Het zeegebied Saba Bank is deze week door staatssecretaris Bleker van het ministerie van ELI aangewezen als natuurgebied. Het gaat om een onderwater koraaleiland bij Saba, één van de bovenwindse eilanden in het Caraibisch gebied. Onze staatssecretaris uit Vlagtwedde heeft verklaard dat je daar niet meer mag ankeren, omdat die zware ankers en kettingen het prachtige koraal beschadigen. Maar je mag er wel vissen. Dus van een echt zeereservaat is geen sprake. Voor de duidelijkheid: In een zeereservaat laat je de natuur met rust, geen visserij of andere schadelijke activiteiten. Buiten het zeereservaat kun je dan duurzaam vissen. Dan heb je voor altijd genoeg vis en je put de zeeën niet uit.

Vlagtwedde en Saba, die combinatie kan gemaakt worden, want  Saba is sinds 10 oktober 2010 een bijzondere gemeente van Nederland. Blijft toch een geweldig idee, dat we naast Vlagtwegge, Almere en Zoetermeer ook gemeenten als Saba, Bonaire en Sint Eustatius in huis hebben. En dat betekent dus dat we naast de Noordzee natuurgebieden, zoals de wilde Doggersbank of de Klaverbank, ook de kans hebben om prachtige tropische natuurgebieden in zee te beschermen.

Volgens de Staatscourant is de Saba Bank 'de grootste actief groeiende atol in het gebied.' De koraalriffen zijn onaangetast door hun verre ligging en de biodiversiteit is enorm groot. Het vormt een kraamkamer voor vissoorten, koraal, kreeften en bepaalde soorten schelpen. Toch zijn er bedreigingen voor de Bank. In een artikel in Change Magazine schrijft Baud Schoenmackers dat er ook buitenlandse trawlers met sleepnetten op de Sababank vissen. De kroonslak is er bijna verdwenen en hoe dat komt lees je hier. Wel interessant om te volgen dit. Ik kan alleen de betrokken mensen even niet bereiken, ze zijn vast op vakantie. Groot gelijk. Fijne Feestdagen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten