In de krant De Pers schreef Marcel Hulspas een hilarisch stuk over een pracht van een complottheorie. Afgelopen maandag was er een persconferentie van duikvereniging Get Wet. Deze organisatie kwam net terug van een tocht op de Noordzee, waar ze in natuurgebieden en bij scheepswrakken prachtige filmopnames hebben gemaakt en tien soorten hebben ontdekt, die nog niet eerder op het Nederlands continentaal plat zijn gezien.
Ook Greenpeace was en is nog steeds op de Noordzee, om actie te voeren voor bescherming van natuurgebieden in zee. Wij wisten dat de onafhankelijke Get Wet expeditie ook ergens ronddobberde. We hebben ze zelfs ontmoet, informatie uitgewisseld en samen één duik gemaakt. De enige overeenkomst die wij hebben met die andere expeditie, is dat beide crews willen laten zien wat er gebeurt onder de zeespiegel.
Nu suggereert Hulspas dat de marine biologen aan boord van het Get Wet schip eigenlijk Greenpeace-mensen zijn. Dus wij als milieuorganisatie zijn met twee schepen op zee. Eén schip om actie te voeren en één schip vol met duikers en actievoerders vermomd als wetenschappers die zogenaamd nieuwe soorten ontdekken. Om zo de hele wereld voor de gek te houden. Om te doen alsof het slecht gaat met de Noordzee....heel geloofwaardig. Dat er buiten Greenpeace meer stemmen opgaan voor echte bescherming van het zeeleven is blijkbaar moeilijk voor te stellen.
In een column mag natuurlijk alles, maar goh, één telefoontje naar Get Wet had zeker voldoende bewijs geleverd om deze rare verdachtmakingen uit de wereld te helpen. Verder is de slechte gezondheid van de Noordzee niet iets dat Greenpeace roept. De slechte conditie van de Noordzee, de afkalvende biodiversiteit en het verdwijnen van vissoorten wordt beaamd door de wetenschap, de Europese Commissie en zelfs de Nederlandse regering. Het is niet moeilijk voor een journalist om deze info te vinden. Misschien is dat bewust niet gedaan, meneer Hulspas? Liever niet een goed verhaal kapot checken? Greenpeace ligt er niet wakker van, maar het gaat wel ten koste van de mensen van Get Wet die hard gewerkt hebben voor de goede zaak, namelijk kennis vergaren over de onderwaterwereld van de Noordzee.
Ondertussen zijn wij 'keihard' bezig met het beschermen van de natuurgebieden in zee, een rol die eigenlijk de overheid moet vervullen.